Backstage bij Festival Los Zand

2851

Op zondag 23 juni was er in Berkendonk het festival Los Zand. Redacteuren Merle Koster en Brennan de Graaf gingen een kijkje nemen.

Samen gingen we in de rij staan om naar binnen te mogen. Er was geen hele lange rij dus we waren al snel aan de beurt. We lieten onze perskaart zien, die hadden we natuurlijk meegenomen, en we werden doorverwezen naar een wit huisje. Je kunt wel begrijpen dat dat best wel officieel aanvoelde. Daar liet ik weer mijn perskaart zien en kregen we een bandje en we mochten naar binnen.

Het terrein
Merle: “Het eerste wat me opviel toen we op het festival terrein aankwamen was dat het niet zo heel groot was. Ik stelde me zo’n festival terrein voor zo groot als een camping. Maar dat zijn natuurlijk ook meerdaagse festivals. Het tweede waren de Super Grote letters in het meer. Deze letters vormden de naam van het festival ‘Los zand’. Zo leuk! Kinderen speelden voor die letters en iedereen wilde ermee op de foto.

Er waren 3 grote velden. Het eerste veld dat je tegenkwam als je naar binnen liep, was een klein podium waar minder bekende artiesten optraden. Daar was het niet heel druk, maar daardoor wel extra gezellig. Het middelste veld was drukker, daar stond dan ook de Mainstage. Op dit podium traden de bekendere sterren op zoals Famke Louise, De Lievelings DJ’s Van Je Zusje en The Boy Next Door. Het derde veld was erg goed gevuld, je kan het al raden, daar was het eten. Wij kwamen ook precies rond etenstijd dus is het best logisch dat het daar een stuk drukker was.”

Eerste interview
We hadden een interview met de organisator van Los Zand: Geert Blenckers, ook wel bekend van de Kasteeltuinconcerten en andere evenementen in Helmond. Alleen konden we hem niet vinden. Na wat heen en weer ge-app hebben we elkaar gevonden en kon het interview beginnen. Het complete interview vind je hieronder!

Backstage en interview met DJ l’Herminez
Na het interview kregen we nog een backstage-armbandje. Dat was cool! Met het backstage toegangsbewijs stevig om de arm gingen we op zoek naar DJ Lorentz, maar die was door al onze vertraging helaas al weg. Met nieuwe moed door het backstage-armbandje gingen we op zoek naar een andere DJ, we vonden DJ l’Herminez. Zo gaaf! Ook dit interview vind je onder dit artikel.

Genieten
Tegen de avond hebben we nog even op het strand naar de letters, de spelende kinderen en de dansende mensen gekeken, genoten van de muziek en stiekem gelachen bij de silent disco. Best grappig, dansende mensen met een koptelefoon zonder dat wij de muziek horen. Jammer dat we de volgende ochtend weer vol in de toetsweek zaten. We hadden best nog wat uurtjes langer willen blijven en wat meer achter en voor de schermen willen zien en horen.

Wat ons betreft, Tot volgend jaar, Los Zand editie 2!

Interview met organisator Geert Blenckers

Hoe kwam u op het idee om het festival Los Zand te gaan organiseren?
“We hoorden dat veel jongeren en jeugd – ook van jullie leeftijd – altijd zeiden dat er te weinig is te doen voor hun in Helmond. Want je hebt bijvoorbeeld in Beek en Donk Wish of in Erp 7th Sunday, maar niet in Helmond en de jeugd in Helmond wilde ook wel eens met de fiets of met de voet naar een festival kunnen. Dus toen dachten ik en mijn compagnon Jeroen of we daar iets aan konden doen. Maar om een jeugdfestival te organiseren, daar zijn Jeroen en ik toch echt al een beetje te oud voor. Ik kan niet precies raden wat de jeugd nu superleuk vindt en dat wil ik ook niet proberen want dan mislukt het. Dus toen hebben we een oproep gedaan naar alle middelbare scholen in Helmond: ‘wie wil er mee helpen met het organiseren van een festival?’ En daar kwamen best veel mensen van terug en daar hebben we een clubje van tien tussen de veertien en achttien jaar uit kunnen halen.”

En hoe heeft u uiteindelijk, uit al die aanmeldingen, een selectie gemaakt van de tien jongeren?
“Er kwamen best veel aanmeldingen inderdaad. We hebben ook iedereen uitgenodigd om een keer langs te komen en van al die mensen zijn er uiteindelijk tien overgebleven. Het is dus door een hele natuurlijke manier gegaan, het is heel erg vanzelf gegaan. Maar meer hulp is altijd welkom!”

Waarom koos u ervoor om Los Zand in Berkendonk te houden en niet ergens anders?
“Nou in Helmond zijn er niet heel veel locaties waar een groot festival kan plaatsvinden, er is bijvoorbeeld heel weinig ruimte in het centrum en we hebben hiervoor gekozen omdat Berkendonk met het water en groen een supermooie locatie is. Mensen kunnen lekker pootjebaden in het water, lekker op het strand liggen, mooi groen allemaal, het is gewoon een mooie omgeving. Het is wel een natuurgebied, we moeten er dus wel op letten dat we alles netjes en heel houden en we mogen natuurlijk niet te veel herrie maken, maar ik denk wel dat het de mooiste locatie is om een festival te houden. Dus dat is de reden, het is gewoon een supermooie locatie.”

Hoe komt u op de naam Los Zand?
“Los Zand? Nou ik zag net allemaal mensen met hun blote voeten in het los zand lopen. Dus toen wij hier over het festival nadachten, met het clubje jeugd, hebben we veel stoere Engelse termen of namen, maar we zagen het voor ons dat mensen zaten te dansen in los zand aan het water, zo kwamen we op die naam. We vonden het ook wel lekker klinken, soms hoeven namen niet altijd ingewikkeld te zijn, als het soms goed klinkt is het ook gewoon goed.”

Wat vindt u van het festival tot nu toe?
“Geweldig, echt leuk. We hadden ook net Famke Louise op het podium, de hele food-area zat net helemaal vol, het is nu ongeveer etenstijd, dus iedereen gaat nu even lekker eten, overal is het lekker gevuld, waarbij we hopen dat het de komende jaren natuurlijk alleen maar drukker wordt. Ik denk dat we gewoon heel trots kunnen zijn op wat we voor een eerste keer hebben kunnen neerzetten. Ik denk dat we namelijk rond de 1500 tot 2000 bezoekers zullen hebben over de hele dag, wat voor een eerste editie van een festival helemaal niet slecht is.

Hoe heeft u het programma bedacht?
“Het programma zelf heb ik niet bedacht, dat hebben we de jeugd zelf laten beslissen. Iedereen die meehelpt mocht meebeslissen welke artiesten op het podium mochten komen en natuurlijk noemden ze hele grote en bekende namen, maar dat konden we ons nog niet veroorloven, later misschien wel. En de jeugd heeft dit keer zelf bepaald dat ze Famke heel erg graag zouden zien en toen hebben haar geboekt.”

Wat is er zo bijzonder aan Los Zand?
“De locatie, maar daar hebben we het al over gehad. Ikzelf ben ervan overtuigd dat we een mooie locatie hebben omdat iedereen die hier ook aankomt zegt: mooi groen, leuk al die bomen eromheen en je zit niet te veel tegen de huizen aan dus je bent niet te veel mensen tot last. Verder hebben we voor alle leeftijden wel iets: het begin is voor de oudere jeugd, de mainstage is voor de jongere jeugd en we hebben de foodarea waar de ouders kunnen chillen en eten. Maar we hebben ook verschillende muziekstijlen: we hebben bijvoorbeeld de Secret Area waar hardstyle wordt gedraaid, dus we hebben eigenlijk wel voor elke leeftijd iets en dat is, denk ik, het unieke aan Los Zand.”

Wat vindt u het leukste aan het festival?
“Ik vind het leukste dat ik net een klein kindje in het zand zag spelen en verderop stond een clubje veertigjarigen te dansen. Het is gewoon alles door elkaar, voor iedereen zijn we er. Dat vind ik het leukste, de diversiteit.”

Hoe heb je geregeld dat artiesten, zoals Famke Louise, hier komen optreden?
“Dit gaat meestal via boekers of een boekingsagency, zoals die zichzelf noemen, en dan gaan je in overleg met het management van de artiest en samen met hun kom je op een datum waarop ze, misschien, kunnen en dan plaats je een optie op die artiest waarbij je zegt dat je ze misschien wil boeken, maar ik wil eerst zien of het op de goede datum en tijd is en dan plaats je een optie zodat de artiest al een beetje vastligt; en dan gaan we kijken of we alles kunnen betalen en of het allemaal kan lukken en als we een ‘go’ hebben van onze penningmeester, dan bel ik de boeker op zodat we kunnen zeggen dat wij kunnen en dan is de vraag of de artiest zelf ook kan en wil. En meestal kom je er zo wel uit.”

Hoe vaak en wil je Los Zand houden? En waar?
“We willen Los Zand zeker één keer per jaar laten terugkomen en als het kan ook hier op Berkendonk. We willen ook het liefst ieder iets drukker, iets mooier, enzovoorts.”

Er komt dus een volgende keer, dus ziet u al dingen die u de volgende keer beter kan doen?
“Jazeker, we hebben al heel veel dingetjes gezien waarvan we denken dat we die kunnen verbeteren of mooier maken, maar we weten ook doordat het de eerste editie is dat we nog niet alles perfect kunnen hebben, zoals we het het liefst zouden willen. Dus we hebben ook een lijstje voor de evaluatie waarop staat wat we volgend jaar zouden kunnen verbeteren. We hebben bijvoorbeeld gemerkt dat het vanaf het station van Brouwhuis naar hier net iets te ver is om te lopen, dus we willen er volgend jaar een pendelbus ertussen laten rijden, we kunnen de Silent Disco apart doen zodat we de Secret Area wel met geluid kunnen doen, we kunnen nog meer met decoratie werken, we hebben heel veel leuke ideeën om de aankleding aan te pakken, we kunnen eigenlijk oneindig verder vooruit, maar we hebben wel al heel veel kunnen doen dit jaar.”

Interview met DJ L’Herminez

Waarom ben DJ geworden?
“Ik heb eerst zelf vrij lang achter de bar gewerkt en toen dacht ik eigenlijk dat DJ’s onmogelijke dingen deden met de muziek en op een gegeven moment mocht ik naast een DJ staan en toen zeiden ze eigenlijk: ‘Ja, ik ben eigenlijk dit aan het doen.’ En toen dacht ik dat ik: ‘Oh, misschien kan ik dit ook wel.’  Toen ben ik heel veel gaan oefenen cursussen volgen, oefenen en zodoende ben ik gaan draaien. Ik werd er dus aan geïntroduceerd bij de bar waar ik werkte.”

En vanaf wanneer wilde je DJ worden?
“Euhhh, toen ik erachter kwam dat het niet onmogelijk was wat die gasten deden. Want wanneer je niet weet wat die DJ’s doen dan denk je echt van: ‘Woooooh!! Wat doen zij?!’ en toen ik erachter kwam dat het best wel te doen was, ben ik gewoon gaan oefenen en het gaat nu wel best goed.”

Wat vind je het leukste aan DJ zijn?
“Dat je op heel veel verschillende plekken komt. Je werkt niet op een bepaalde plek zeg maar.”

Hoe ben je op het idee gekomen op Los Zand te gaan spelen?
“Dat is een beetje via via gegaan. Ik ken een hoop van de DJ’s die hier vandaag staan en ja, ik ben gevraagd om hier op Los Zand te komen spelen.”

Heb je al met veel beroemde artiesten gedraaid?
“Ik heb met Tiësto gedraaid en, euhhhhhhh… Ik heb thuis normaal zo’n mooi overzichtje met wie ik gedraaid heb. Jody van Nal, W&W, ik heb met veel Nederlandse feestartiesten gewerkt, ik heb ook in Oostenrijk gedraaid, maar dan wordt het ook een heel verschillend lijstje.”

Hoe combineer je dit met school?
“Heel goed plannen en heel goed bijhouden. Ik studeer op de universiteit van Tilburg en ik heb wel afgesproken met mezelf dat ik niet meer dan twee of drie boekingen per week doe, want als ik dat ga doen dan komt er helemaal geen studie meer bij.”

Hoe vind je het dat je gevraagd bent hier op te treden?
“Ik vind het supergaaf. Ja, je ziet de stage, het is een mooi en groot festival. Je staat met grote sterren, zoals Famke Louise, op het podium, het is wel heel dik.”

Wat vond je van je optreden?
“Van mijn eigen optreden? Ja, ik moest openen, dus dat is nog niet keihard gasgeven, want niemand zit erop te wachten om een festival binnen te lopen en meteen handjes in de lucht en springen, maar het was gezellig. Er stonden een stuk of twintig, dertig man, mensen kwamen langzaam binnendruppelen.”

Wat wil je gaan doen met je DJ-carrière?
“Ik hoop dat ik het kan blijven combineren met mijn studie, want het gaat er nu niet zo heel goed mee, maar het is nog wel te doen en ik ga gewoon kijken wat ga doen. Ik zit op dit moment nog niet echt van ‘ik wil dit gaan doen!’, maar ik ben wel al veel verder gekomen dan ik had verwacht, maar ik zie nog wel waar het uitkomt.”

Hoe vind je het om beroemd te zijn?
“Nou, vergeleken met een paar andere mensen ben ik best wel onbekend, maar ik kom wel vaak op plekken waar mensen mij herkennen. Wat wel moeilijk is voor mij is dat ik heel moeilijk namen kan onthouden, dus wat er dan heel vaak gebeurt is dat mensen hoi tegen mij komen zeggen en dan denk ik: ‘Wie is dit, wie is dit ook alweer?’ en dat vind ik heel irritant, want ik vind het heel cool als mensen zeggen dat ze me laatst hebben zien draaien en dan wil ik ook enthousiast terug kunnen doen, maar dan kan ik dat niet en dat vind ik vooral zelf irritant.”

Wat is je grootste optreden in je carrière?
“Mijn grootste optreden was in Breedpark in Breda, voor Tiësto. Dat was Clublive van Tiësto.”