Afscheidsinterview directrice Dorine Pepping

3501

Voor de carnavalsvakantie nam directrice Dorine Pepping afscheid van het Carolus Borromeus College. Merle Koster (14) van Mediahuis Helmond organiseerde een afscheidsinterview. Dit is haar verhaal.

Het was het einde van de woensdagmiddag. Iedereen liep de trappen af om naar huis te gaan toen ik naar het kantoortje van mijn directeur liep. Ik stond even te wachten voor de kamer van mevrouw Pepping. De leerlingen die langs me af liepen, keken me met grote ogen aan. Toen mocht ik gelukkig naar binnen. In de kamer zag ik een bureau met heel veel papieren en een grote tafel. Daaraan gingen we zitten.

Mevrouw Pepping is 52 jaar en al bijna vijf jaar de directrice van het Carolus. Ze vergadert met de afdelingsleiders over hoe de afdelingen het beste bestuurd kunnen worden, dus hoe het onderwijs er bij ons op school uit moet zien. Ook stuurt ze het OOP aan, dat is het onderwijs ondersteunend personeel; zo’n beetje alle mensen die op school rondlopen die geen leerkracht zijn. En we kunnen natuurlijk ook niet vergeten dat ze ook met andere directieleden van OMO Scholengroep Helmond vergadert. Haar rol bij OMO is dan ook het overleggen en ervoor zorgen dat er samenwerking blijft bestaan tussen de scholen. OMO Scholengroep Helmond is een organisatie met daarin Praktijkschool Helmond, Vakcollege Helmond, Dr.-Knippenbergcollege en Carolus Borromeus College. Een mooi voorbeeld van de samenwerking zijn wij, Mediahuis Helmond.

De werkdag van een directeur
Haar werkdag kent altijd hele uiteenlopende werkzaamheden. Ze probeert rond acht uur op school te zijn. Dan drinkt ze altijd nog een kopje koffie met de collega’s. Daarna gaat ze kijken naar haar e-mails. “Ik heb altijd heel veel mails die ik moet beantwoorden”. Ze kijkt ook altijd eerst even wat er in haar agenda staat, daar staan meestal vergaderingen en overleggen in met collega’s of teamleiders. Aan het eind van de dag kijkt ze weer of alle mails beantwoord zijn en of ze alles gedaan heeft. ’s Avonds heeft ze soms ook nog een vergadering of een ouderavond.

Wat heb je geleerd in je tijd op het Carolus?
“Ik heb bij het Carolus geleerd dat het leren en ontwikkelen voor leerlingen erg belangrijk is, maar ook voor onszelf. Dat het belangrijk is dat je jezelf ook blijft ontwikkelen.”

Wat is het beste dat u gedaan heeft?
“Het gaat mij niet om wat ik gedaan heb, maar ik ben wel trots op het samen met het team nadenken over het soort onderwijs dat we wilden gaan geven, toen we vijf jaar geleden in het nieuwe gebouw kwamen. Het meest uitdagende is het invoeren van de XS-klas geweest, omdat dat heel ander en vernieuwend onderwijs is waar we mee aan de gang wilden.”

Wat wil je nog meegeven aan de leerlingen van het Carolus?
“Dat er altijd nieuwe kansen zijn en dat er altijd ruimte is om jezelf te ontwikkelen.”

En aan de mensen die op de school werken?
“Zorg ervoor dat je altijd plezier hebt in je werk. Want plezier in je werk houd je vitaal. Ik ga de mensen die hier werken erg missen. Er werken hier hele leuke mensen. En daarnaast zal ik ook wel het Helmonds sfeertje en de Helmondse mensen gaan missen.”

De vorige keer interviewde ik mevrouw Dortmans, wethouder van Helmond. Ik vroeg haar: wat zou je willen vragen aan mevrouw Pepping? Haar vragen: zou ze zelf voor het klimaat zijn gaan staken en wat was het leukste van haar eigen middelbare schooltijd?

Zelf zou mevrouw Pepping zeker mee zijn gaan staken als ze nu nog op de middelbare school zat. De klimaatstakingen vind ze dubbel. Ze vindt het namelijk goed dat de kinderen opkomen voor de toekomst en het klimaat, maar ze is tegen spijbelen. “Op het Carolus hebben we de leerlingen wel de kans gegeven om daar verlof voor te vragen en er zijn ook een stuk of tien leerlingen gegaan. In België hebben ze laten zien dat ze het er niet mee eens zijn en daardoor zijn de kinderen in Nederland ook gaan nadenken, dus ik ben helemaal niet ontevreden dat het overgewaaid is naar Nederland.”

Op de middelbare school vond ze het allerleukste dat ze haar vrienden ontmoette en dat ze leuke dingen deed met haar vrienden.

Mevrouw Pepping gaat niet weg omdat ze het niet meer leuk vond in Helmond.
“Ik heb een andere baan gevonden die een uitdaging voor me is. Waarvan ik denk: dat lijkt me erg leuk om te gaan doen. En die ook nog eens dicht bij huis is.”

Misschien weten jullie nog dat rector Hans Schapenk ook weg is gegaan naar Nijmegen.
“Maar dat is echt gewoon toeval. Want meneer Schapenk is bestuurder geworden en ik word rector van een school binnen een hele andere organisatie. Ik ga onder meer naar die school omdat daar de Monnikskap bij hoort; dat is een school voor zieke en gehandicapte kinderen die een havo- en vwo-diploma willen halen. Dat vind ik wel extra aantrekkelijk, om daar iets voor te gaan doen. Dat is een van de redenen waarom ik ging solliciteren.”

Er is nog geen opvolger, er zijn al wel sollicitatiegesprekken en daarna komt er iemand die haar opvolgt. Eens kijken of ik die dan ook weer mag interviewen!

Mevrouw Pepping, bedankt!