Politiek en jongeren: politici aan het woord

2026

Jongeren en politiek: niet altijd een geslaagd huwelijk. Want zeg nou zelf: hoe politiek geëngageerd is de gemiddelde tiener? Wat willen ze weten van wat er zich afspeelt in de raadzaal of de Tweede Kamer? Zijn ze geïnteresseerd in wat er in 2019 gaat gebeuren op provinciaal en Europees niveau? Het Mediahuis Helmond wil politiek laagdrempelig dichterbij de nieuwe generatie brengen. We doen dit met jonge lokale politici. De eerste drie stellen zich vandaag voor; na de kerstvakantie volgt het tweede deel. En leuk: ook wethouder van onderwijs Cathalijne Dortmans zal van zich laten horen! Want een wethouder, wat doet die nu eigenlijk gedurende de week?

Even voorstellen:

Mohammed Chahim – PvdA Helmond
Beste jongeren, als voormalig Knipper ben ik natuurlijk enorm vereerd om in jullie digitale schoolkrant te staan. Ik kan me eigenlijk niet herinneren of we in de tijd dat ik op de Knip zat een schoolkrant hadden? Ik heb nog veel warme herinneren aan de Knip. Zo heb ik in de klas gezeten bij Johan Fietelaars. Het verbaast mij totaal niet dat de Knip zo’n goed debatteam had, dan kan niet anders met zo’n begeleider. Ook toen waren de debatten heel fel, zeker met Johan! Mijn liefde voor het debat heeft ook mijn interesse gekweekt voor de politiek. Zo ben ik nu fractievoorzitter namens de PvdA in Helmond. Groet, Mohammed Chahim.

Jochem van den Bogaard – D66 Helmond
Hallo allemaal! Mijn naam is Jochem van den Bogaard, 25 jaar oud en ik woon in het centrum van Helmond. Ik mijn vrije tijd ga ik graag naar de bioscoop, uit eten of badmintonnen. Ik ben sinds maart 2018 raadslid namens D66 Helmond. Ik heb zelf 6 jaar lang op het Dr.-Knippenbergcollege gezeten. Dit was een erg leuke, gezellige tijd! Ik ben de politiek in gegaan omdat ik graag iets voor jongeren wil betekenen. Zo heb ik de Helmondse jeugdgemeenteraad opgericht, zodat jullie stem gehoord wordt. Op stap gaan in Helmond moet weer leuk worden en er moet meer te doen zijn voor jullie. Ik zet me daarom in voor meer evenementen in Helmond voor jongeren, zoals festivals. Samen met de jeugdgemeenteraad wil ik graag bekijken wat jullie graag georganiseerd willen zien, zodat er voor jongeren echt iets te doen is in Helmond. Ik hoor graag jullie mening!

Michael Akkers – VVD Helmond
Hey, leuk dat je dit leest! Mijn naam is Michael Akkers en ben 28 jaar oud. Als kind ben ik opgegroeid in de Helmondse Muziekwijk. Mijn basisschooljaren heb ik doorgebracht op de Bundertjes. Daarna heb ik mijn mavo-diploma behaald op het Dr.-Knippenbergcollege. Dit was een hele leuk tijd! Op dit moment ben ik werkzaam als docent economie op het Nuenenscollege. Hier geef ik les aan VMBO-basis en kaderleerlingen. Een ontzettend leuk en mooi beroep! Sinds twee jaar zet ik me ook in als burgercommissielid voor de stad Helmond. Hierbij mag ik meedenken over onderwerpen die belangrijk zijn voor Helmond. Je kunt regelmatig een stukje lezen van wat ik meemaak in mijn werk als docent of als burgercommissielid. Ik vind het ook leuk om vragen van jullie te beantwoorden! Stuur me gerust een mail met daarin je vraag via het mailadres m.akkers@raad.helmond.nl.