Gymles geven voor je cijferlijst

2508

Je zou het misschien niet denken, maar op het Carolus ga je samen met een klasgenoot een gymles geven in leerjaar 3 en 4. Dit klinkt eng, maar dat valt best mee. De overheid vindt sporten belangrijk, daarom heeft de overheid een aantal doelen gemaakt voor gymdocenten. Een daarvan is ‘bewegen en regelen’.

Een artikel van redacteur Roderick van Amerongen, leerling van havo 3 op het Carolus.

Hoe pakken ze het aan?
Op het Carolus in Helmond doen ze dit door je een gymles te laten geven. Denk hier niet te licht over, want je moet hier een voldoende voor halen. Maar natuurlijk gooien de docenten je niet voor de leeuwen ze helpen je aan alle kanten. In leerjaar 3 maak je hier voor het eerst kennis mee, je gaat dan een eindspel of warming-up verzorgen. Dit is nog niet voor een beoordeling, maar je krijgt wel feedback. Door de feedback weet je waar je nog extra aandacht aan moet geven. Alleen iedereen is natuurlijk anders. De een heeft meer moeite met bijvoorbeeld organiseren, de ander heeft meer moeite met presenteren. Hier houden de docenten natuurlijk rekening mee. Als je gewoon je best doet is het heel moeilijk om hier een onvoldoende voor te halen. Misschien vindt je dit wel heel vervelend, maar je doet ook een belangrijke ervaring op. Je ervaart ook eens hoe het is om voor een groep te staan, om iets voorbereiden dan het uitvoeren en misschien zelfs improviseren. Deze ervaring neem je mee in de toekomst.

Mijn ervaring
Ik had voor een warming-up gekozen. Je hoefde niet zelf een warming-up te bedenken, dus kozen mijn klasgenoot en ik er een van internet. We hadden het spel 3 op een rij gekozen. Bij dat spel moet je zo snel mogelijk met je team proberen 3 op een rij te krijgen. Hoe je het gaat voorbereiden hoef je niet allemaal zelf te bedenken. Je krijgt namelijk een voorbereidingsformulier mee van je docent. Op deze manier konden mijn klasgenoot en ik stap voor stap te werk. De gymles zelf geven vond ik leuk. De leerlingen waren ook enthousiast. Aan het einde van de les kregen we onze beoordeling. We hadden het over het algemeen goed gedaan. Het enige waar we de volgende keer op moeten letten is de voorbereiding. We hadden er bijvoorbeeld geen rekening mee gehouden dat het wisselen van de teams rommelig zou worden. Dit was een waardevolle tip die ik later ook ga gebruiken wanneer ik misschien voetbaltraining ga geven bij mijn club.